Odżywianie,  Przepis

Dutch Baby czyli przepyszny omlet pieczony

Ten omlet stał się hitem u mnie na śniadanie w weekendy kiedy mam trochę więcej czasu.

 

Przepis podesłał mi kolega z pracy, tu oryginalny link: https://foodwishes.blogspot.com/2014/10/dutch-babies-almost-as-easy-to-make-as.html

A ja go przekonwertowałam na nasze i te proporcje są idealne, omlet zawsze wychodzi!

 

Co potrzeba – przede wszystkim dobrej żeliwnej patelni. Jak takiej nie mamy może być inna patelnia np. z odpinaną rączką. Generalnie coś, co można włożyć do piekarnika a wcześniej rozgrzać na kuchence. Spotkałam się też z opcją naczynia żaroodpornego lub formy do tart, wtedy je rozgrzewamy bezpośrednio w piekarniku.

Oraz blender.

 

Składniki:

  • 3 jajka o temperaturze pokojowej
  • 160 ml letniego mleka (używam krowiego)
  • 60 g mąki (używam pszennej)
  • parę kropel ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • około 20 g masła (ja zawsze daję na oko)

 

Przygotowanie:

Jeśli jajka są zimne, prosto z lodówki, można je na parę minut włożyć do naczynia z ciepłą wodą. Podobnie mleko, można podgrzać w mikrofali paręnaście sekund.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. W tym czasie wszystkie składniki oprócz masła wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Ma być dość płynna, nawet spieniona.

Na patelni rozgrzewamy masło, klarujemy by pozbyć się piany. Po czym pewnym ruchem wlewamy nasze ciasto. Jeszcze przez moment trzymamy na kuchence, około 10-20 sekund i następnie wkładamy patelnię do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20-25 minut. I gotowe!

Omlet sam rośnie i tworzy niesamowite wybrzuszenia, niczym ciasto ‘karpatka’. Smakuje niebiańsko z lekką nutką wanilii a z racji tego, że nie ma w nim cukru, sami możemy dodać ulubione dodatki. Od zwykłego cukru pudru, poprzez różne dżemy aż na świeżych owocach skończywszy.

Poniżej kompilacja moich omletów. Już na sam ich widok ślinka mi cieknie. 😀

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *